Jaguar Salens Motors Roeselare

Jaguar Salens Motors Roeselare
 

BESTELBON VOOR 1/1/2023 VAN HYBRIDE VOERTUIGEN STAAT GARANT VOOR BEHOUD HUIDIGE FISCALITEIT

In het kader van de vergroening van de autofiscaliteit komen er belangrijke wijzigingen aan voor de fiscale aftrekbaarheid van voertuigen mét CO2-uitstoot. Voornamelijk voor een PHEV is het daarom belangrijk om de volgende veranderingen in de wetgeving duidelijk te communiceren naar uw klanten aangezien deze wijziging zich vertaalt in twee stappen:

STAP 1 - aftrekbaarheid van de brandstofkosten:
Voor PHEV’s die ten laatste op 31/12/2022 worden besteld (getekende bestelbon/ getekend leasingcontract) blijven de huidige regels rond de fiscale aftrekbaarheid van de brandstof van toepassing. Daar is de fiscale aftrekbaarheid van de benzine en diesel gelijk aan die van de overige autokosten. Voor de PHEV’s die vanaf 01/01/2023 worden besteld, wordt de fiscale aftrekbaarheid van de benzine- of dieselkosten beperkt tot 50%.

STAP 2 - aftrekbaarheid van alle andere autokosten:
• Fiscale aftrekbaarheid: voor voertuigen mét CO2-uitstoot die worden besteld (getekende bestelbon/ getekend leasingcontract) vóór 1/7/2023 geldt het “Grandfathering-principe”.
Bedrijven en zelfstandigen die een auto mét CO2-uitstoot bestellen tot en met 30/06/2023 vallen onder de huidige fiscale regels. Dit wordt de “Grandfathering”-periode genoemd.
Dat betekent concreet dat er niets verandert voor wie zijn auto besteld heeft vóór 01/07/2023:
Aftrekbaarheid auto: Maximum 100 % - Minimum 40%, het % wordt behouden zolang het voertuig niet van eigenaar verandert.

• CO2-bijdrage: blijft berekend op basis van de CO2-uitstoot en is steeds van toepassing voor personen met een werknemersstatuut, niet voor zelfstandigen. Wordt behouden zolang dat het voertuig niet van eigenaar verandert.